IPV-2: Hepatitis E virus (HEV) in de varkenshouderij – een update
-
14/02/2020
-
Faculteit Diergeneeskunde
-
IPV
-
Thiry, Rose, Vanwolleghem, Van Gucht, HEV, Hepatitis E, voedselveiligheid
De laatste jaren is er een toenemende bezorgdheid over HEV als een zoönotisch virus. In Europa werd tijdens de periode 2005 en 2015 immers een 10-voudige stijging gezien van het aantal HEV infecties bij de mens (European Centre for Disease Prevention and Control 2017). De ziekte is endemisch aanwezig op de meeste varkensbedrijven. Gezien de aanwezigheid van HEV in varkensvlees en afgeleide bloedproducten is een betere kennis van de dynamiek van de HEV-infectie bij dieren de belangrijkste factor om het risico op menselijke infecties te beperken. Praktische procedures voor bemonstering en virusdetectie kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om de besmette karkassen uit de voedselketen te verwijderen.
Tijdens deze studienamiddag zullen zeer diverse aspecten van het virus aan bod komen: viruseigenschappen, verspreiding, risicofactoren en interacties met andere pathogenen, symptomen, diagnostiek, controle en last-but-not-least het belang voor de mens.
Programma
14u00-14u40 HEV: Virus characteristics and pathogenesis - E. Thiry, Faculty of Veterinary Medicine, Université de Liège
14u40-15u30 Epidemiology and interaction of HEV with other swine pathogens e.g. PRRSV – Nicolas Rose, ANSES France
15u30-16u00 Koffiepauze
16u00-16u50 Symptomen en impact van Hepatitis E voor de mens – Thomas Vanwolleghem, U Antwerpen
16u50-17u30 Zoönotisch belang van HEV in België – Steven Van Gucht, Sciensano